en måndagslista – nostalgifabriken edition

hittade den här kulturella listan från gabriella skog som hon skrev för örtio år sen och tänkte att ni förmodligen är Otroligt Intresserade av mina svar. det borde ni vara, för här avslöjas nämligen hur otroligt okulturellt bevandrad jag är.

mat och dryck

var dricker du kaffe? hemma eller kajsas på kajen, eller på jobbet (hurra!!). efter en balja blurr är jag någotsånär en människa.
var dricker du vin? numera mest hemma. beställer hem vintuggs och vin & naturs vinlådor. jag tycker iofs att det är rätt trist att man inte får tips på maträtter som passar till, så jag har sajnat upp på naturvinopolets lådor där man också får passande recept till.
var serveras den bästa frukosten? i berlin och på landet.

Berlin, Ungeheuer Neukölln, IMG_8189

och middag en vardagkväll? pat’s place, blecktornskällaren, blå porten, bananas, urban deli, nåt från teatern i ringen. märks det att jag bor på östra söder eller?
var äter du när du vill släppa loss? beställer allt som är gott på restaurang china.
var köper du bröd? i karma-appen. favoriterna är haga konditori och st paul bageri.
vilken drink beställer du? g&t eller vad som helst med mezcal i.
och var? hemma. det har sina fördelar att leva med gammal bartender.


var köper du oftast take-away? suris på ringvägen eller pizzerian i vårt hus.
vad beställer du? pizza eller dumplings.

Konst

vilken konstnär har senast överraskat dig positivt? nick alm.
med vilket verk? café scene.
var såg du det? på instagram. alla borde gå in och följa honom
vilket konstmuseum blir du alltid glad av att besöka? nationalmuseum. men inte riktigt för konsten, utan färgen på väggarna. mmm. är ju som sagt lite besatt av att hitta rätt väggfärger just nu.


vem håller du ett öga på? eftersom jag har noll koll på konst håller jag inte så många ögon på något alls.
om pengar inte var ett bekymmer, vems konst hade du hängt upp hemma? anders zorn kanske? ola billgren är en annan favorit.
vem hänger där redan? calles kompisar. bland annat alster av alexander rehnström.
vilken utställning ska du se härnäst? för ett par helger sen var vi i värmland. jag hade gärna gått på alma löv och sett utställningen dreams and illusions, men det var en blixtsnabb visit så vi får ta det nästa gång.

Musik

vilken låt har du spelat flest gånger 2022? things to you med skeeter davis och nrbq.


vem har gjort det bästa albumet någonsin? fleetwood mac:s rumours kämpar om förstaplatsen tillsammans med neko case:s fox confession brings the flood.
vem vill du se live nästa gång? jag orkar inte gå på konserter längre, men jag övervägde faktiskt att gå på lollapalooza stockholm i somras för att gå på kacey musgraves. men som tur(?) var så ställde hon in så jag behövde inte ta ställning till om jag skulle trotsa min lathet eller inte.
om du hade fått vara en artist, vem hade du varit? merit hemmingson. jag lyssnade på en intervju med henne för några år sen och hon verkar så kompromisslöst nernördad i musiken. plus att hon åkte till new york på sextiotalet, hängde på birdland och spelade med miles davis.
om dina ungdomsår var en låt? ramlar av håkan hellström
vilken kärlekslåt har haft störst betydelse för dig? unhappy anniversary av loudon wainwright III.
vilken är den ultimata sommarlåten? sakta vi gå genom stan med monica zetterlund

Film och serier

vilken film såg du senast? house of gucci. lady gaga har aldrig varit en musikfavorit, men helvete vilken bra skådespelare hon är.
vilken serie ska du börja ska titta på? den här the bear som alla säger är så himla bra. plus tredje säsongen av riket, som släpps idag.
vilken serie under de senaste 5 åren kommer du alltid att minnas? this is us. jag älskar ambitionen att klämma in allt som är usa, skildrat genom några individers människoöden. och titeln är så genialisk. ordet us i titeln anspelar både på de människor som skildras i serien men också US som i landet. (detta kom jag alltså på först efter tre säsonger, så inte gick det snabbt inte. men man får ju vara glad att poletten trillar ner överhuvudtaget). men alltså, de två senaste säsongerna? herregud vilken katastrof. så yxigt berättande att man skäms.
vilken film- eller seriekaraktär har den bästa personligheten? utan tvekan lady violet crawley i downton abbey. ”what is a weekend?”
vilken är den mest ikoniska filmkostymen? audrey hepburns lilla svarta i breakfast at tiffany’s
vilken film har du sett flest gånger? eftersom jag är född på åttiotalet och har en storasyrra är dirty dancing nog den film jag sett flest gånger. med amelie från montmartre tätt efter.

Litteratur

vilket stycke från en bok kan du citera utantill? vilka kan jag INTE citera från? jag jobbade på pocket shop på den tiden då bokmärkena hade citat från olika böcker så jag gissar att detta klassas som arbetsskada. min favorit var denna:

de påstod att jag var drogmissbrukare. det hade jag svårt att acceptera. jag hade gått i klosterskola och var en medelklasstjej som använde droger i avkopplande syfte. och förresten var väl drogmissbrukare smalare?

ur ”en oväntad semester” av marian keyes

vilken författare har fått alldeles för lite uppmärksamhet? oj, svår fråga. eftersom jag jobbar med böcker är vissa författarskap urkända i min lilla klick men kanske inte hos människor som inte jobbar med böcker. så jag har nog svårt att svara på det.
vilken bok är allt för överskattad? sally rooneys normala människor. gillade verkligen samtal med vänner, men denna … nej.
vilken bok ligger på ditt sängbord? statsministermordet av hans-gunnar axberger.
vilken bok har du dåligt samvete över att du aldrig har läst? när jag började jobba med böcker var jonathan franzens tillrättalägganden och jan kjaerstads trilogi förföraren, erövraren och upptäckaren riktigt stora. men de hann jag liksom aldrig med. har inte heller läst cormac mccarthys the road. eller böckernas bok stoner av john williams.
Kommer du någonsin läsa den? böckerna av de två förstnämnda författarna ja, men de två sista förmodligen inte.
Vilken nyutgåva är du sugen på att läsa? fröknarna von pahlen-serien av agnes krusenstjerna

På scen

Vem är den bästa svenska skådespelaren just nu? alexander skarsgård är svårslagen.
Vilken teater har du haft starkast upplevelser på? dramaten
Vilken föreställning lämnade dig mållös? linje lusta på dramaten
Vilken teaterklassiker förtjänar en nyuppsättning? åh, gud. vem är okunniga jag om att domdera om detta?
Om ditt liv var en pjäs, vilken skulle det vara? i väntan på godot kanske?


Design 

vilken är den smartaste designen du har hemma? gud, smart design, vad är det ens? vi har ju wifi som knappt räcker i hela lägenheten så det här är en fråga kastad åt ett svin. får man svara säkerhetsdörren? är det tillräckligt för att klassas som smart design?
vad har överlevt längst i din garderob? jag har en randig tröja som nog har en sådär sjutton år på nacken. från hm.
vad ska du klä dig i under sommaren? sommaren har ju kommit och gått. men till hösten tänker jag mig ganska rejäla saker, enfärgat, randigt och bekvämt. märker att jag dras till tystlåten design nuförtiden. jag orkar helt enkelt inte annat just nu.
vilken designer beundrar du? kan jag ens några designers? förmodligen inte.
vad köper du i klädväg om du fick 10.000 kr i handen? en begagnad klassisk louis vuitton néonoé-väska. är ju verkligen inte typen som älskar märken men när jag fick veta att det är en väska avsedd för att bära champagneflaskor blev jag givetvis väldigt intresserad.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s