lilla kultürlistan maj 2022

nu var det länge sen vi körde en kulturlista va?

senaste filmen/tv-serien jag blev pepp på
en av världens bästa tv-serier är ju riket. riket III ska ha premiär under 2022, ser mycket fram emot detta. så mycket att vi har sparat värdekoden på viaplay som vi fick när vi låg inne på bb. tack viaplay och landstinget (?) för denna kommande högtidsstund!

IMG_1548liten

annars är jag orimligt pepp på we own this city av the wire-skaparen david simon, där vi följer en korrupt specialpolisstyrka i baltimore. under barnledigheten har jag klämt alla klassiska tv-serier som jag ännu inte hade sett. the wire var en av dem som jag aldrig kollade klart på när det begav sig, men nu tog jag mig tiden. och det är tamejtusan en av världens bästa tv-serier.

senaste boken jag läste
jag fortsätter på temat tunnisar och har precis läst ut lilla smycket av patrick modiano. recension kommer kanske senare, om jag orkar.

senaste boken jag lyssnade på
till samlingen haktappare kan jag föra empire of pain: the secret history of the sackler dynasty av och med den undersökande journalisten patrick radden keefe. succession, släng dig i väggen säger jag bara. boken skildrar det familjeföretag som ligger bakom tillverkningen och den cyniska marknadsföringen av medicinen oxycontin. medicinen har gett upphov till opioidkrisen i usa, som hittills skördat en halv miljon amerikaners liv.

senaste serien jag sträcksåg
vår gemensamma serie just nu är vita huset, som calle ser om för cirka örtifjärde tusende gången. jag har väl mest kollat för att vara lite artig för att jag vet att han älskar den, men nu är det faktiskt ganska engagerande (vi är inne på säsong fem när presidentens dotter kidnappats). annars har jag kollat på hotell portofino på svtplay, en härlig eskapistisk historia som utspelar sig på ett hotell i italien år 1926, i brytningstiden mellan the gay twenties och mussolini-eran. britter är ju för bra på puttriga historiska tv-serier alltså.

min nuvarande mata-barn-i-natten-serie är annars pörni på svtplay. den ensamstående mamman pernille parerar vardagslivet efter sin systers död. serien är som en blandning av better things och somebody somewhere, det vill säga både humoristisk och hjärtevärmande.

senaste låten jag lyssnade på repeat
det var den här som märta tyckte var mäkta festlig.

senaste föreställningen jag såg
dockhumor 2 på scalateatern, som jag bloggade om här. är ju glad att jag kan säga att jag sett nåt på senaste tiden överhuvudtaget.

senaste restaurangen jag besökte
jag käkade lunch med bagarn på blecktornskällaren i veckan. deras luncher är otroligt prisvärda. middagarna med. ja, praktiskt taget allt som har att göra med bleckan är härligt. undrar hur många gånger jag har svarat blecktornskällaren på denna fråga? måste kolla. hmmm, bara en gång innan verkar det som. jamen dåså, då är jag inte en slav under mina rutiner då. jag noterade dock att ordet billigt förekommer tre hela gånger i kulturlistan jag länkade till nyss. är måhända ingen slav under rutinerna men framstår ju onekligen som i bästa fall tråkigt prismedveten och i värsta fall snål. jaja, you win some, you lose some.

tre ställen jag vill rekommendera
stora sundby är ett rätt spektakulärt slott som ligger ganska nära vårt landställe.

själva slottet är en privat bostad och hade förr i tiden öppet en enda dag om året, den första maj. i år behöver man inte längre stå i valet och kvalet mellan att demonstrera eller inspektera hur the other lite lyxigare half har det, för nu anordnas öppna visningar lite titt som tätt under sommaren.

annars slår jag ett slag för hemliga rum som är ett återkommande evenemang som fastighetsverket anordnar. då slår sfv upp portarna till lokaler i sitt fastighetsbestånd som vanligen inte är öppet för allmänheten. bilderna nedan är från 2007 då vi var på bogesunds slott.

Hemliga rum 030-2
Hemliga rum 080-2
Hemliga rum 031-2

i år verkar de inte ha några fysiska visningar, istället har man besökt sju spännande platser och gjort små filmer om dem. lite trist att inte kunna besöka i fysisk person, men också roligt eftersom man kan kika in på ställen som ligger lite överallt i vårt avlånga land.

tre favoritgrejer
föräldraskapet har ju gjort att vi går upp ohemult tidigt om morgnarna. numera är det inga konstigheter att gå upp så tidigt att man kan lyssna på naturmorgon i p1. som för övrigt är ett otroligt mysigt program! och förra lördagen var det fågelsångsnatten 2022, en åtta timmar lång livesändning från olika delar av sverige med fågelsång. detta kan jag lyssna på om och om igen.

det går ju något slags mode i slow listening/watching-genren nu. jag tänker på den den återkommande den stora älgvandringen och när man kunde följa guldbron över de sju haven på svt. här har jag ett par förslag i genren: en åtta timmars livesändning av en utekväll på ett harrys i valfri stad, parmiddagen där man följer ett gäng olika parmiddagar i olika landsändar, eller varför inte en gata i stan med extra knepiga parkeringsregler?

när vi ändå är på temat radioprogram så är ju odla med p1 en annan favorit. jag älskar inslaget med insändarfrågor till odlarprofilen maj-lis pettersson, som alltid låter väldigt bekymrad över fläckiga blad och skadedjursangrepp eller också väldigt sträng när hon tycker att frågeställaren gjort något fel. det är ord och inga visor så att säga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s