märtas första första maj

för ett par veckor sen var det dags för märta att njuta av den friska lantluften. det var också vårt första besök på landet för året. märtas entusiasm går inte att ta miste på.

extremt suddig bild nedan. fick denna från min mor som förmodligen har någon slags fota lågupplöst-inställning i telefonen.

bilden föreställer i alla fall märtas föräldrar och mor- och farföräldrar på härsan och tvärsan.

mamma gav mig mina försenade födelsedagspresenter. hade önskat mig lite lyxiga handtvålar och handkrämer ety även i en postpandemisk värld tvättas händer i evighet amen, och man är inte gjord av pengar när man går på föräldrapenning.

min mamma hörsammande min önskan. typ. en lyxig handkräm blev ett gäng av dessa.

ja, det är samma tena som i tena lady, om ni kommer ihåg tv-reklamen. själva antitesen till lyx således. säga vad man vill om min mamma men hon överraskar ständigt. och omtanken är det sannerligen inget fel på. dessa handkrämer gör förmodligen jobbet mycket bättre än de där fjösiga l:a bruket-produkterna jag önskat mig. vi säger så, hehe.

klipp till överraskning nummer två.

vildsvin som bökat upp hela tomten i jakt på lökar. om man ser det från den ljusa sidan hann i alla fall inte hjortarna äta upp tulpanerna …

tydligen har de glesat ur skogen bredvid oss, vilket har gjort att vildsvinen fått lättare att komma in på vår tomt. jag orkar inte ens kolla vad mer för skadegörelse de gjort utan vänder huvudet åt andra hållet. så vad har vi här då?

jo, en vinbärsfuks. ja, jag blev tvungen att googla detta, trots min sommarkurs i floristik och faunistik för en sådär tjugo år sen.

och här, vad skådar mitt norra öga? jo, små små taniga tulpaner som både vildsvin och hjort missat. man tackar!

kan aldrig se mig mätt på hagen.

för ett par dagar sen fick calle sms från våra grannar att nu är fåren här. så nästa gång vi är ute kan jag bocka av min önskan att visa märta fåren.

märta. detta ständigt glada barn.

vet inte riktigt var hon fått det från eftersom jag är team glaset är halvtomt. flickebarn, må du aldrig förlora detta goda humör.

förutom att märta skulle träffa släkten var förresten detta anledningen som vi var på landet.

eftersom vi inte kommer kunna vara ute så mycket i maj behövde vi sätta årets grödor redan nu. det blev ett hopplock av det som fanns kvar i fröpåsarna. vilket ändå var överraskande mycket. ibland är det bra att vara en hoarder.

här är vi på väg till to-do nummer två. nu är det kanske svårt att se pga fotat på långt avstånd, men ser ni den gigantiska hornkronan på hjorten?

inte undra på att man kan bli så här stor och ståtlig om man mumsar på tulpanlökar dagarna i ända.

vägen ut till det hemliga ramslöksstället. eller hemliga och hemliga, vi mötte en hel del människor på vägen. faktum var att det var svårt att få till en sådär ensam med naturen-bild som nedan. allt är ljug i sociala medier!

vid ramslsöksstället kryllade det av dessa konstiga rosa blommor som jag aldrig sett förut. de såg nästan lite ekivoka ut.

efter lite googling fick jag reda på att de kallas vätteros. de är tydligen parasiterande växter på vissa lövträd. tack internet för dagens andra lektion.

nedan glatt barn i ramslökshav.

brås hon på mig är det för att det är GRATIS att plocka.

mitt hår nu är så katastrofalt. enligt min frisör tappar man inget hår när man är gravid men att man efter födseln på kort tid tappar det antal hårstrån man skulle tappat naturligt under dessa nio månader.

men jag vete fasen, jag har ju aldrig haft något tjockt svall direkt, men nu är jag tunnhårigare än nånsin. det kan iofs ha att göra med att min kropp varit så stressad på senaste tiden, dels på grund av själva födseln och den konstanta sömnbristen, dels på grund av oro för mitt jobb. dessutom är märtas nya favoritsysselsättning att lugga mig. må min sommar kantas av livsnjut och hårinpackningar så att jag kan komma tillbaka från barnledigheten utan att se ut som en fågelskrämma i håret.

skåda resultatet av ramslöksplockningen. någon slags improviserad paj som faktiskt blev jättegod.

samt en nässel- och ramslökssoppa som även den blev fem av fem.

håller denna teoretiska krusidulltant på att bli en tvättäkta pysseltant? obehagliga tanke.

2 svar till “märtas första första maj”

    • 1. ja, vildsvinen känns som en tuffare nöt att knäcka än hjortarna. det kommer bli jättefint med glesare skog (något behövdes verkligen göras) men inser att det kommer bli till priset av detta. 2. otroligt typiskt min mor. gör alltid sin egen take på saker. 3. som en gubbe sa när jag var på ett fik igår: ”vilken glad skit!”. det måste man ju hålla med om.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: