tunnis nummer tre

tunnis nummer tre är älskaren av marguerite duras (den första och andra tunnisen kan du läsa om här). när jag hade läst klart dem insåg jag att det visst blev ett omedvetet tema här.

Älskaren_DSF1161

precis som i föregående tunnisar är huvudpersonen en ung tonårstjej. men om de tidigare huvudpersonerna lever ett privilegerat och bekymmerslöst liv tillhör alter egot i duras bok en dysfunktionell familj präglad av moderns galenskap och den äldre broderns våldsamheter. de lever i indokina och borde tillhöra den kolonialistiska vita överklassen, men efter faderns död och moderns mindre lyckade affärer är de utblottade.

när huvudpersonen träffar en ung kinesisk affärsman på en färja inleds en ojämlik romans. han är en vuxen man, hon är blott femton år. han är ofattbart rik, hon är fattig. hon är fransyska, han är kines. det är en relation dömd att misslyckas.

duras skriver fragmentariskt, en strid ström av minnen, och de suggestiva meningarna suger in mig i berättelsen. det är hypnotiserande.

även om duras inte själv gillade älskaren (som enligt henne är en flygplatsroman som hon skrev när hon var full) gillar jag älskaren jättemycket. det är berättarkonst på hög nivå och jag ser fram emot att läsa mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: