en av tre tunnisar jag har läst på sistone

förra helgen mötte jag och märta upp andreas för en lördagsöl. innan vi skulle gå bad jag andreas passa märta medan jag gick på toa. efter uträttade behov kom jag tillbaka till bordet varpå andreas i mycket imponerad ton utbrast ”det gick fort!”.

att vara supereffektiv med den lilla tid man har sammanfattar inte bara mitt föräldraskap just nu, utan även min läsning. för att inte nedslås av det faktum att min lästid för fysiska böcker gravt reducerats har jag sedan en tid gått över till bokhyllans olästa tunnisar. och nu har jag läst tre av dem.

först ut är klassikern bonjour tristesse av françoise sagan.

Bonjour Tristesse_DSF1159

det är femtiotal och på franska rivieran semestrar sjuttionåriga cecile med sin pappa. deras bekymmerslösa tillvaro hotas när pappan visar seriöst intresse för en kvinna och det ska visa sig att cecile är beredd att göra vad som helst för att få ha sin pappa för sig själv.

bonjour tristesse är en klockren beskrivning av tonårstiden. den initiala förvåningen och den efterföljande tillfredsställelsen när vuxenvärlden faktiskt börjar lyssna på vad man har att säga. en dörr till en helt ny värld står på glänt. så ovant och så oerhört spännande.

medan jag läser får jag skamsköljningar. cecile är lillgammal och störig, och jag tror tyvärr att jag var ungefär likadan när jag struttade runt i korridorerna på södra latin och Visste Bättre än alla andra.

de flesta läser nog den här som unga, men i min (nästan?) medelålders läsning tycker jag att boken verkligen sätter fingret på vad som skiljer (de flesta) tonåringar från (de flesta) vuxna; förmågan till konsekvenstänkande. på gott och ont.

vilka andra tunnisar jag läst? stay tuned.

2 svar till “en av tre tunnisar jag har läst på sistone”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: