årssammanfattningen 2021

2021 kan sammanfattas som 50% ashärligt och 50% urhemskt. men låt oss dyka ner i detalj medelst de gamla vanliga årssammanfattningsfrågorna.

gjorde du något i år som du inte gjort tidigare?
blev gravid. födde barn. jag lärde mig att ta sprutor på mig själv (blodförtunnande för att minska risken för blodpropp efter kejsarsnittet). har nog förresten aldrig haft en så lång period utan alkohol i mitt vuxna liv heller. många viktiga milstolpar, heh.

höll du några av dina nyårslöften?
tror kanske inte jag hade några? eller var det träning kanske? ja, det gick i såfall åt skogen. men är orimligt mallig över att en av sköterskorna på bb var imponerad av min låga vilopuls. ”oj, du har en väldigt bra vilopuls, en sån som bara vältränade har. tränar du något speciellt?”. minns att jag var så sömndepraverad att jag inte kom ihåg namnet på bodycombat utan försökte förklara med ”det är liksom att man slåss och sparkas i luften”.

har du några nya för 2022?
ta upp träningen igen. mitt satskort är fryst fram till nyår. sen nya friska tag, om nu coronaläget blir bättre. längtar så SJUKT mycket efter att få röra på mig annat än promenader. hur ofta kan man förresten nämna, träning, träna eller vältränad i ett inlägg utan att det blir sjukt irriterande. noll gånger va?

genomdrev du någon stor förändring 2021?
jamen det här med att bli förälder måste väl ändå kvala in?


blev någon av dina vänner föräldrar i år?
björns ex martina. har otroliga förhoppningar på bebishäng lite senare!

dog någon som stod dig nära?
min katt tårtan blev ordentligt sjuk och jag blev tvungen att avliva henne. gud vad jag grät, varje dag i flera veckor. kan inte minnas att jag sörjde så här mycket efter att rutan dog? och rutan var ändå den trevligare av dem två. men under samma period som tårtan var sjuk hände det en massa andra grejer med min graviditet så jag gissar att det spelade in. så himla skör jag var i våras alltså.

_DSF1035

vilka länder besökte du?
inga.

vilka datum kommer du att minnas?
den 11 maj. dagen vi fick reda på att vårt barn var helt friskt och vi äntligen kunde blicka framåt. jag och calle åt lunch på katarina kyrkogård och calle föreslog märta som tilltänkt namn. ”efter min ganska elaka mormor”. namnet kändes så självklart att jag inte ens slentrianprotesterade som jag brukar göra när calle föreslår något. när vi kom hem igen tittade vi på kalendern på kylskåpet för tänkbara andranamn och upptäckte att märta hade namnsdag just den dagen. ödet och så vidare.

vad är du mest stolt över?
att jag lyssnade på kroppen och sjukskrev mig när jag mådde dåligt på grund av graviditeten. men hade kanske behövt mer än 50% och längre än två veckor.

vad önskade du att du gjort mer?
umgåtts med folk. scrollade igenom min flickr för nån dag sen och såg att jag i princip inte har några bilder på folk. såklart svårt att umgås med människor under en pandemi, men man kan väl få drömma va?

Kräftskiva_DSF1118


vad önskade du att du hade gjort mindre?
isolerat mig. se ovan.

största misstaget?
jobba för mycket. det har varit många sen kvällar och helger i år. tid jag hade behövt för att mentalt och fysiskt förbereda en bebisankomst.

vad var din största framgång på jobbet 2021?
all tid och engagemang jag och min kollega har lagt ner på agenturen har äntligen börjat bära frukt på riktigt. dock lite trist att behöva gå på barnledighet när så många roliga saker händer.

vad var din största framgång på det privata planet?
att jag och calle lyckats hålla sams genom en pandemi, graviditet och första tiden med bebisen. miracles do happen …

vad spenderade du mest pengar på?
hyrbil. också de mest väl investerade pengarna.

bästa köpet?
en aarke kolsyremaskin. var konstant sugen på bubbelvatten under graviditeten och även om maskinen införskaffades post-gravid så är det sån vardagslyx att dricka bubbelvatten. snygg är den också.

gjorde någonting dig riktigt glad?
ett friskt barn. märtas första leende. vaccin! en riktigt bra sommar med sol och vila.

Rabarberparfait_DSF1041


vilka låtar kommer påminna om 2021?
den här:


favorit-tvserier från året som gått?
insecure (hbo) – 2020-talets sex and the city? handlingen kretsar kring ett kompisgäng i trettioårsåldern i los angeles och tar upp ämnen som kärlek, vänskap och självförverkligande. jag är team nathan förresten.

mare of easttown (hbo) – bästa deckarserien i år. mare är polis i en liten stad på amerikanska östkusten. när ett mord sker kantas jakten på mördaren av privata sorger och yrkesmässiga övertramp. väldigt klassisk plot men kate winslet lyfter hela serien och gör den till något alldeles speciellt. guldstjärna till att kvinnor dricker öl och inte vin serien igenom.

white lotus (hbo) – den visuella motsvarigheten till en perfekt bokcirkelbok! den här serien gav upphov till många timmars diskussion när jag och calle diskuterade seriens moraliska teman. jag tyckte att den var en aning trög i början men efter ett par avsnitt vecklade detta karaktärsdrivna drama ut sig och blommade ut i en full pott (om man nu får vara lite putslustig).

nine perfect strangers (amazon prime) – lite samma upplägg som white lotus. serien handlar om en skara trasiga människor som samlas på ett retreat för att återhämta sig, där chefen – spelad av nicole kidman – har en dold agenda som sakta uppdagas. den var inte lika stark som white lotus, men ett väldigt bra substitut om man vill ha mer slutet karaktärsdrivet drama.

on the verge (netflix) – julie delpy har skapat en puttrig serie om en känd kock (spelad av henne själv) och hennes vänner som bollar kärleksliv och vänskapsrelationer i los angeles. vissa kritiker säger att den är riktningslös, men jag tycker det är uppfriskande att en kvinna vågat göra en serie om ingenting, på precis samma sätt som seinfeld eller curb your enthusiasm (ska man jämföra med den sistnämnda så överskrider on the verge inte några gränser så man slipper cringe-känslan som jag personligen har lite svårt för).

hacks (hbo) – en ung manusförfattare har blivit persona non grata i hollywood efter ett dåligt skämt på twitter. det enda jobbet som återstår är att flytta till las vegas och blir manusförfattare åt en kvinnlig ståuppkomiker vars karriär är på nedgång. en rapp och rolig serie som är lätt att sträckkolla.

bästa boken under året?
har läst ett par böcker under året som jag rekommenderar:

vänligheten av john ajvide lindqvist. åh vad jag gillade den här! vi följer en skara ensamma och tilltufsade människor i norrtälje när ondskan anländer hamnen i en gul container och börjar sprida sitt gift till invånarna. jag gillar verkligen att övernaturliga är nedtonat till förmån för hur relationerna mellan karaktärerna utvecklas. och att den handlar om just vanlig vänlighet, något som verkar vara så totalt underskattat i vår tid. antingen är man elak eller så måste man vara en moder teresa, aldrig får man vara mittemellan. den har fått kritik för fokuset på två kvinnliga karaktärers övervikt, men jag tyckte karaktärerna kändes desto mer äkta, just för att ajvide inte lät dem bli politiskt korrekta förebilder.

vägen mot bålberget av therese söderlind – denna läste jag på landet i somras och skrev följande om den då:

p1 går ju på hela dagarna på landet. jag fastnade för den historiska dokumentären häxmorden, om häxprocesserna kring bålberget i ångermanland. drog mig till minnes att vi har vägen mot bålberget av therese söderlind liggandes i bokhyllan här på landet. den utspelar sig i fyra tidsplan, bland annat på 1970-talet där den livskrisande jacke försöker hålla ihop sin familj och på 1600-talet där vi får följa malin som anklagas för häxeri.

jag tycker att böcker som utspelar sig kring suggestiva händelser i historien ofta är platta och inte har så mycket att säga förutom att själva fonden är spännande. men den här är annorlunda. jag är mycket imponerad över söderlinds ömsinta och lyhörda skildring, skriven med lätt hand, av bräckliga familjeband i 1970-talets norrland. den senare delen av boken är inte lika stark men är likväl något av det bästa jag läst på väldigt länge. rekommenderas varmt!

how to kill your family av bella mackie – en ung bitter kvinna berättar sin livshistoria från fängelset om hur hon har mördat hela sin släkt på olika sinnrika sätt. men det hon sitter inne för är mordet på någon helt annan – ett mord hon är oskyldig till. bortsett från slutet njöt jag oerhört av denna rappt berättade mörka historia med en antihjälte vars iakttagelseförmåga är smärtsamt uppriktig.

historien om herta av anna sundbeck klav. en ung fattig kvinna i förra sekelskiftets sverige söker en tjänst på ett sanatorium för tuberkulossjuka. kanske finns möjlighet till ett annat liv än det som tidigare var utstakat för henne? mina kollegor som har jobbat med den här berättelsen har varit helt lyriska över den här historiska romanserien. jag har inte riktigt fattat varför förrän jag själv började lyssna. men det här mina vänner, är något i downton abbey-kvalitet. riktigt riktigt bra med andra ord

var du gladare eller ledsnare det här året jämfört med förra året?
ledsnare. men också mer tillfreds konstigt nog.

något du önskade dig och fick?
ett friskt barn. en sommar med återhämtning. och sol.

_DSF1100

vad gjorde du på din födelsedag 2021?
kommer inte ihåg.

finns det någonting som skulle ha gjort ditt år bättre?
inte behöva leva i en pandemi. rekommenderar ingen att vara gravid under en sådan, speciellt inte en riskgraviditet.

vad fick dig att må bra inte förlora förståndet?
landet. mamma. calle. efter förlossningen basala saker som att duscha, sminka sig och komma ut på en promenad varje dag. rutiner är a och o för att jag ska fungera.

vem saknade du?
tårtan. ❤

de bästa nya människorna du träffat?
ummm. inga?

högsta önskan just nu?
längtar så mycket efter att kunna bära jeans!


vad tänker du göra annorlunda nästa år?
det blir väl det gamla vanliga, inte försöka oroa sig så mycket. vi får se hur det går.

tidigare årslistor:

2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020

Ett svar till “årssammanfattningen 2021”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: