på spåret-quiz med mig och märta

när varje dag av barnledigheten är som i filmen groundhog day får man trolla med knäna för att skapa content, även innehållslöst sådant. så nu ska ni få hänga med på dagens höjdpunkt, det vill säga barnvagnspromenaden. för att göra det lite mer spännande för er har jag lånat ett känt tv-format och modifierat det lite.

så, vart är vi på väg?

10 poäng. snart påklädda! vi startar vår resa på en plats där ett visst sorts livsmedel – eller snarare bristen på – orsakade kravaller år 1917. vilket är livsmedlet?

9 poäng. på väg mot vår destination går vi förbi ett badetablissemang som var ett stående inslag i min barndom tack vare ett litet häfte som bland annat gav gratis badinträde hela sommaren. senare kom det att heta ung 08-passet. men vad hette häftet på åttio och nittiotalet?

8. poäng vi promenerar vidare! denna mysiga uteservering på bryggan på bilden nedan tillhör café caminito, men vad hette det det musikljudande café som låg här innan?

7. poäng. det börjar kurra i magen. vi stannar till på göstas korvrestaurang. tunnbrödsrullen på göstas klassas som en av de tio bästa i landet, men av vilken instans?

6 poäng. på vår väg mot göstas gick vi förbi gamla årstabron som, när den invigdes år 1929, var Sveriges längsta bro med sina 753 meter. efter att tågtrafiken blev alltmer tät byggdes den nya årstabron som stod klar år 2005. har vi höger- eller vänstertrafik på tågspåren i sverige?

5 poäng. en gammal ångbåt tuffar förbi oss på sin väg från saltsjön och in i mälaren. i hammarbyslussen, som invigdes på 1920-talet, slussar upp till 800 båtar per dag under högsäsong. vad kostar det för ett fritidsfartyg att slussa från mälaren in i saltsjön?

4 poäng. vi svänger in i tantolunden. här finns en bana för en ovanlig sport – vilken

3 poäng. vi vindlar oss uppåt i tantolunden. på bergknallarna finns fundament av ett luftvärn som under beredskapsåren skulle försvara årstabron och liljeholmsbron i händelse av krig. värnet är en del av stenstadslinjen, som var en del av stockholms fasta försvar. den andra försvarsdelen kallades den yttre befästningslinjen som låg norr och söder om innerstan. vad kom den yttre befästningslinjen att kallas i folkmun?

2 poäng. vi befinner oss mitt i tanto koloniträdgårdsområde som anlades på 1920-talet för att motverka livsmedelskrisen under nödåren efter första världskriget. cirka fyra lotter förmedlas per år. hur lång är kötiden för att få en egen lott?

1 poäng. grande finale på tantotoppen! den gjorde stora rubriker i rikspress för ett par år sedan då ett par rullade nerför branten i en bil. vad hade de gjort innan bilen rullade nerför branten?

klarar du alla rätt i detta quiz får du tusen guldstjärnor av mig. här kommer svaren:

10 poäng: livsmedlet som ledde till kravaller år 1917 var potatis.
9 poäng: häftet som delades ut till alla skolungdomar i stockholm stad under åttio- och nittiotalet hette sommarpasset.
8. poäng: det musikljudande cafeet hette reggaecafet.
7 poäng: korvinstansen som höjt göstas till skyarna heter tunnbrödsrullens vänner.
6 poäng: vi har vänstertrafik på tågspåren i sverige.
5 poäng: det kostar 260 kronor att slussa från mälaren till saltsjön (från saltsjön in i mälaren är det gratis).
4 poäng: sportbanan i tantolunden är för frisbeegolf eller discgolf som det numera heter.
3 poäng: den yttre befästninglinjen i stockholms fasta försvar kallas korvlinjen
2 poäng: kötiden för en egen kolonilott i tanto är mellan 15 och 20 år beroende på område.
1 poäng: paret hade sex.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s