på inlägget om mina mest gillade instagrambilder 2020 fick jag en kommentar från naleis nätt som undrade hur jag får mina bilder citat – så krispigt skira och lätta samtidigt som de alltid har ett sånt uppenbart djup – slut på citat. jag tolkar det som en allmän begäran på att ni vill veta allt om hur jag redigerar mina mobilbilder, så här kommer en steg för steg-guide!
min telefon
jag har en iphone xs som – åtminstone när den lanserades – hade en bättre kamera än de andra modellerna, med tillgång till bland annat porträttläge. den här bilden på en högst ointressant bärkonstellation har jag tagit med porträttläget till exempel. ganska mummigt va? tror fö att det här kanske är den största anledningen till att bilderna upplevs ha det djup som naleis nätt tänker på.
bilden nedan är också tagen i porträttläget, men här kan man se att konturerna för filtret blivit lite fel. såjag brukar jag alltid ta ett par extra bilder för säkerhets skull, också i det vanliga fotoläget, så att jag vet att åtminstone någon bild kommer bli bra.
överkurs:
på min kamera går det att byta bländartal manuellt också (dvs skapa ett riktigt skärpedjup) men med mobilen ska det inte pillas för mycket enligt min filosofi. är rätt inställningar så pass avgörande kan jag lika gärna använda min systemkamera som tar avsevärt bättre bilder. men har du denna funktion och är sugen på att få underbart blurr (bokeh) och skärpa i samma bild ska du satsa på att ha så lågt bländartal, aperture (siffra med bokstaven f framför), som möjligt. effekten blir bäst i riktigt ljusa miljöer som typ mitt på dagen eller när det är soligt.
hur jag tar bilden
jag fotar alla mina bilder i mobilens kameraläge, alltså inte i nån app.
på en iphone kan man flytta fokus/skärpa och justera ljuset genom att trycka direkt på bilden i displayen. då dyker det upp en gul fyrkant som berättar för dig att bilden baseras på de ljusförhållanden och skärpa som finns i fyrkanten. det här är faktiskt ett ganska bra komplement om du inte har porträttläge på din mobilkamera, fotar du något på hyfsat nära håll kan du faktiskt se att det gör en skillnad.
om bilden nu blir väldigt mörk eller väldigt ljus så brukar jag reglera ljuset genom att föra fingret uppåt (ljusa upp) eller nedåt (mörka) vid solen som dyker upp vid fyrkanten.
överkurs:
om ljusförhållandena är svåra brukar jag föredra en lite mörkare bild som går att ljusa upp än tvärtom. speciellt om jag tex fotar stadsmiljöer på kvällen med exempelvis gatlyktor. dra ner ljuset och mumma till gatlykteljusen med lite mer gult (temperature) i bilden när du redigerar så blir det mörkt men ändå mysigt. blir ljuset för utfrätt (för ljust) försvinner alla detaljer i det området och går inte att mörka ner på ett snyggt sätt.
och om jag tar en bild på ett landskap till exempel (där det inte spelar så stor jättestor roll var skärpan ligger) brukar jag testa att ta ett gäng bilder där jag har tryckt på lite olika ställen i bilden för att se vilket ljus som jag gillar bäst och vad som går att redigera bäst.
redigeringen
alla mina bilder redigerar jag i vsco-cam. jag har haft ett par olika filterfavoriter, men sedan i somras ungefär jobbar jag med ett eget filter som jag utgår från. det är baserat på A6-filtret och är ganska varmt och lite rödaktigt i tonen, med ett ganska härligt brus om jag får säga det själv. och det får jag ju i min egna blogg.
det är bra till motiv med mycket färg i, ordentligt blått, gult eller rött till exempel.
mitt filter
vill du kopiera filtret rakt av så kommer inställningarna i vsco här:
- i camera roll, klicka på en bild du vill använda som ursprungsbild – alltså modern till alla andra bilder.
- klicka på edit till vänster i toolbaren längst ner.
3. välj filtret a6
4. klicka på edit (de två lodräta strecken med runda cirklar).
5. ställ in enligt följande:
exposure -0,4
contrast +1,0
sharpen +1,3
clarity +0,4
tone: highlights 0,0/shadows +3,9
white balance: temperature yellow +1,1/tint: +3,0
vignette +4,7
grain +4,8
6. tryck på next i det högra övre hörnet.
7. välj spara som draft.
8. klart!
för att använda filtret på en ny bild
1. gå in i drafts och klicka på din ursprungsbild. bilden har alla dina sparade redigeringsinställningar.
2. klicka på more (de tre prickarna i den nedre toolbaren) och välj copy edits.
3. gå in i camera roll och klicka på den bild som du vill applicera filtret på.
4. klicka på paste längst ner till höger i toolbaren.
5. acceptera ändringarna i dialogrutan
6. nu har din bild fått alla redigeringsinställningar. för att spara bilden klickar du på bilden igen, välj edit – next – save to camera roll.
7. klart!
överkurs/efterredigering:
innan jag sparar bilden brukar jag gå in och redigera lite mer beroende på vilket ljus och i vilka miljöer som bilden är tagen i. ett par tips:
det här filtret brukar bli för varmt och rött när man fotar inomhus på kvällen. jag brukar göra bilden mer kall (white balance – temperature och mer blått) samt dra upp exposure.
filtret har en ganska kraftig vinjettering så ibland brukar jag ta bort vinjetten helt om bilden blir för mörk trots att jag ljusat upp.
när jag fotar folk, speciellt med lite rödaktig hy, kan det här filtret bli lite väl rött. då brukar jag ljusa upp lite och också gå in på white balance – tint och dra mot det gröna och dra mer åt det gula i temperature. eller så klickar jag på skin tone, som är ett snabb-redigeringsalternativ med samma princip som white balance, och drar lite i reglagen där.
fotat på kvällen/dåliga ljusförhållanden och tycker det blir lite väl grynigt? dra ner grain.
för solnedgångar med vatten brukar jag också ändra temperaturen åt det mer blåa hållet för att få fram kontrasten mot den rosa himmeln och det blåa mörka vattnet mer.
tycker du att mitt filter är lite för rött har jag en variant som är lite varmare och mer åt det gröna hållet:
filter A6
exposure – 2,0
contrast +1,0
sharpen +1,3
clarity +0,4
tone: highlights 0,0/shadows +1,0
white balance: temperature yellow +2,9/tint: +2,8
vignette + 4,7
grain + 4,8
den är lite för gul att använda inomhus tycker jag.
men en solig dag utomhus blir det så fint så fint!
det var det hele! om jag förklarat luddigt är det bara att fråga i kommentarerna så svarar jag.