årssammanfattningen 2020

gjorde du något 2020 som du inte gjort förut?
fick känna på hur det är att leva i en pandemi. på många sätt en nyttig erfarenhet antar jag, men något jag verkligen kan vara utan.

49947821296_f7e5b11f90_o

genomdrev du någon stor förändring 2020?
2020 har ju varit kollektivets år snarare än individens. alla har vi på ett eller annat sätt varit tvungna att ställa om våra liv. den mest påtagliga förändringen för mig har väl varit att jobba hemifrån. eftersom vi har kontor över hela världen har det egentligen varit några konstigheter med själva distansjobbandet. och faktiskt har detta lett till att jag har bättre kontakt med kollegor i min arbetsgrupp som inte jobbar i stockholm än innan. men huu vad träligt att inte träffa kollegor.

rent mentalt har väl den största förändringen varit att jag känner enorm tacksamhet. ingen i min närhet som drabbats illa av viruset, tacksam för att vi lever i ett samhälle som inte stängt ner helt, tacksam för att ha en trädgård att påta i.

blev någon av dina vänner föräldrar i år?
ja!

vilket datum från 2020 kommer du alltid att minnas?
veckan i mars när corona-rekommendationerna kom. domedagsstämning!

dog någon som stod dig nära?
ingen familj eller nära vänner, men blev väldigt ledsen när en av mina författare gick bort i leukemi.

vilka länder besökte du (inte)?
resan till bali blev ju inställd. sen två jobbresor till danmark.

bästa köpet 2020?
inget köp, men bokade sommarbilen redan i februari. calle (som är den av oss som följer nyheterna) sa redan i januari att covid med största sannolikhet kommer göra att svenskarna får fira semester på hemmaplan i år. då tyckte jag att han tog i från tårna men tyvärr fick han rätt.

gjorde något dig riktigt glad?
torpet har varit en lifesaver detta år. eftersom vi var på landet under längre perioder i år har jag kunnat leva mer i årstiden, lägga mer tid på trädgården och odla mer. det har kanske varit det enda positiva med corona.

Julita_DSF1132
Odlingarna 2020_DSF1106

vad önskade du att du gjort mer?
alla slags sociala sammankomster! av uppenbara anledningar har det ju varit tunnsått av. men ganska glad att vi haft en liten men stabil stril av vänner och familj som besökte oss på landet. faktiskt fler besök än tidigare år.

Andreas cykeltur_DSF1192
Gäster_DSF1228

min träning har ju också fallerat helt. har testat annat men gruppträning är verkligen min grej, jag fuskar för mycket om jag inte har någon som peppar/skriker på mig på ett gym.

vad önskade du att du hade gjort mindre?
förlåt, men går det att göra färre saker än vad jag gjort 2020?! tror inte det. så no regrets på den säger jag bara. (men är i hemlighet också lite glad över att slippa kramfester med allt och alla.)

favoritserier från året som gått?
årets största positiva överraskning var den mysiga serien ted lasso om en amerikansk fotbollstränare som flyttar från usa för att träna ett engelskt fotbollslag. hade noll förväntningar på den men fastnade direkt. en serie med samma värme som parcs and recreation och precis det jag behövde just nu.

the flight attendant är en snabbt berättad thrillerserie med humoristiska inslag som sticker ut.

the outsider tyckte jag var otroligt spännande, dels för ploten men också för att stephen king inte direkt är känd för att sy ihop snygga slut, skulle han lyckas denna gång? ptja, det tycker jag att han gjorde!

the great är en anakronistiskt berättad tv-serie i samma anda som the favourite (samma skapare). gillade väldigt mycket!

lovecraft country nu var det ett tag sen jag läste något av hp lovecraft men jag tycker verkligen att de fick till den rätta känslan. fåniga monster parat med glimtar av den där svindlande avgrundskänslan när man inser att det egentligen inte är monstren som är den stora faran. den är också intressant rent berättartekniskt tycker jag, det känns som att skaparna blandat procedural drama (att ett problem uppstår och man löser det under avsnittets gång) med serial drama (längre berättarbågar). antar att det har att göra med att hp lovecraft mestadels skrev noveller (men ofta inom ett och samma universum). så är mycket nyfiken på hur boken, som serien baserar sig på, är strukturerad.

the queen’s gambit har jag inte kollat klart än, men den är ju som en wes andersonrulle, fast med en bra dramaturgi. älskar ju wes andersons estetik, men herregud vilka sömnpiller filmerna är.

jakten på en mördare är ett välkommet inslag. jag brukar ju hålla mig borta från svenska filmer och tv-serier eftersom jag inte klarar av det teaterutbildade skådespeleriet. älskar därför det realistiska skådespeleriet i jakten på en mördare. skildrar dessutom en intressant brytningstid där polisyrket började innehålla tidsrapporteringar och värdegrundsutbildningar.

bästa boken du läst 2020?
blev enormt tagen och upprörd av alex schulmans bränn alla mina brev som handlar om hans morföräldrar karin och sven stolpe, och mormoderns korta romans med olof lagercrantz. så romantisk och samtidigt grym.

största musikaliska upptäckten?

vad var din största framgång på jobbet 2020?
att inte bli galen av allt hemmajobbande. sedan avslutade vi arbetsåret med en så himla rolig grej som än så länge är hemlig. har en så bra känsla inför nästa år.

vad var din största framgång på det privata planet?
min kurs i amerikansk historia, som jag möjligtvis la ner liiiite för mycket tid på. men satan vad jag älskar att plugga! fick också ett så sjukt fint omnämnande om mitt final exam. ja, jag är så äckligt nöjd att jag kommer citera ord för ord här. kanske också ramar in?

ni som hatar pluggisar får scrolla snabbt:

This is a very good paper, which will receive a Pass with distinction. Your exam accounts for important aspects of U.S. history, discussing the reasons and consequences of the Revolution and the Civil War, and demonstrates very good insight into processes and social forces that have contributed to shape its history and thus also contemporary U.S. society. Your exam displays an ability to reason and problematize on the complexity of significant processes. It is well-structured, well-argued and nuanced.
Together with the accumulated grades from your weekly assignments, the final grade on the complete course will be Pass with Distinction (VG).

var du gladare eller ledsnare det här året jämfört med förra året?
ledsen för världsläget, den här insikten att mänskligheten är så sårbar, snarare än privat sorg om ni fattar.

vad spenderade du mest pengar på?
tårtan opererades två gånger i år. hon har haft inflammationer som legat djupt inne i öronen. operationerna har rört runt i nerverna kring ögonen vilket gjort att blinkhinnorna kom fram. men såhär en månad efter sista operationen har det blivit mycket bättre. blinkhinnan har gått helt tillbaka på det ena ögat och det andra har också blivit bättre. (hoppas ni antecknar detta).

något du önskade dig och fick?
i våras, när resläget var lite osäkert, önskade jag att vi åtminstone fick resa till landet under sommaren. vilket vi sedan fick.

något du önskade dig och inte fick?
här skulle jag kunna skriva ett snabbt slut på corona, men att inbilla sig att det inte kommer ta lång tid är poänglöst och hjälper inte till att rusta en mentalt. lika bra att förbereda för att det här kommer ta ett par år, mvh glaset är halvtomt.

på det privata planet: jag hade velat fira min 40-årsdag på bali med goda vänner som planerat.

vad gjorde du på din födelsedag 2020?
utomhus. firade mina 40 år på jorden medelst poubelle och goda vänner. en inte så värdig ersättare för firande på bali, men det goda humöret var det inget fel på. och solen!

finns det någonting som skulle ha gjort ditt år bättre?
finns ju bara ett svar på denna fråga …

vad fick dig att må bra inte förlora förståndet?
varannan vecka tycker jag att jag klarar av detta galant, varannan vecka håller jag på att bli knäpp. men två grejer har varit bra för mig på sistone:

varje dag innan jobbet hälsar jag på stora bleckans djurbestånd. grisarna maja och lasse, fåren och getterna. getterna är lite av bråkstakar, men de är ändå ganska underhållande.

och så yoga with adriene. (kan man bli mer corona-klyscha än så? nä, trodde inte det)

vem saknade du?
vänner har jag ju hängt med, kanske inte lika ofta och mestadels utomhus, men inser att jag saknar mina kollegor något enormt.

de bästa nya människorna du träffat?
tror inte jag träffat nån ny människa detta år?

vad är du mest stolt över?
att jag genomförde min kurs i amerikansk historia. hade jag vetat att det skulle krävas så mycket tid hade jag nog dragit mig för att ansöka till den. det var ett par veckor där under hösten då jag bara jobbade och pluggade.

högsta önskan just nu?
vaccinering!

vad tänker du göra annorlunda nästa år?
ta upp träningen. om det så innebär att jag måste jogga, vilket är min absoluta hat-träning.

2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019

2 reaktioner till “årssammanfattningen 2020”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s