fägringen och odlingarna på torpet 2020

har haft ett sånt himla bra odlingsår! till stor del har det berott på att vi har kunnat vara längre perioder på torpet (kanske det enda bra med corona?).

Julita_DSF1139
Julita_DSF1132
Julita_DSF1136

eftersom vi inte har några fönster på det som tidigare var husets baksida, som nu fungerar som framsida, så har min tanke varit att plantera buskrosor vid huset för att göra fasaden lite roligare. så för några år sedan planterade jag en honungsros.

den har växt något helt enormt. nu måste vi fixa en spaljé till den. vi har faktiskt börjat men det avstannade när det började spira, då man måste lägga 100% av sin trädgårdstid på att hålla det gröna i schack.

pionerna hade ett bra år. den här bondpionen satte jag för fyra år sen och i år har den börjat blomma på allvar.

Odlingarna 2020_DSF1102

när vi trimmade ett övervuxet buskage för ett par år sedan hittade vi dessa doftpioner. sakta börjar den gamla trädgården framträda.

Odlingarna 2020_DSF1105

vildkaprifolen har också blommat på fint.

Julita_DSF1122

en bukett med pioner, kaprifol och borstnejlika. kan verkligen rekommendera den sistnämnda, håller i flera veckor som snitt.

ju mer vi röjer i trädgården desto fler vilda rosbuskar har vi upptäckt.

calles miniros som han köpte på ingvaldstorps trädgårdsdling för ett par år sen. hanna och jag skrattade rått över hans inköp, men den har faktiskt tagit sig bra. och i år hade den elva knoppar.

Calles ros_DSF1237

calles mest vördade växt. det har varit ett evigt gullande.

_DSF1088

eller ja, tills hjorten tog den. stor sorg.

finaste blommorna i år: vallmon amazing grey, i färger från rödlila till grått. sådde en hel påse men det var bara kanske fem plantor som kom upp. men fem är bättre än inget som det varit tidigare år när jag sått vallmo.

hur gick det för grönsakerna då? jotack bra! den här praktfulla samlingen är dock halvljug. mammas tomater, paprikor och kryddor.

_DSF1255

men morötterna och salladen är mina!

vi har faktiskt varit självförsörjande på sallad sen i midsomras. jag satte två olika salladssorter, och kan starkt rekommendera den här sorten. stora, kraftiga huvuden och riktigt god smak. oknussliga liksom!

Odlingarna 2020_DSF1106

rädisorna blev buskiga men blev tyvärr väldigt sega och trådiga. planterade en ny omgång men det var något som åt upp bladen.

Odlingarna 2020_DSF1109

hjorten tog sockerärtorna. nu är vargurin och råväck inköpt. eat that, hjortjävlar!

skördade enorma mängder smultron, krusbär och hallon. vi har ju röjt upp en del av trädgården som i princip har bestått av brännässlor och övervuxna hallonbuskar. så här i efterhand är jag så glad att jag sparade en del av hallonbuskarna fastän jag är urtrött på alla hallonskott som finns över. allt. i trädgården.

vi odlade ju potatis också! så enkelt och bekvämt, men jag tycker tyvärr inte att sorten jag odlade (en tidig variant) var så god. den var vattnig liksom.

Potatisskörden_DSF1240

vi har ett bra äppelår, men tyvärr har rönnbärsmalen härjat loss. vi har haft lite problem tidigare, men absolut inte i den här omfattningen. nu måste vi ta tag i detta. *skriver upp på evighets-to-do-listan*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: