mamsell josabeth sjöberg och den senaste tidens loppisfynd

lovade ju att berätta vilka fynd jag gjorde när jag och jenny besökte drottningholms julmarknad i december. så härmed är ni medbjudna på detta materialistiska äventyr!

Drottningholms julmarknad

det började i slottsboden där vi trängdes med tanter och gubbar. jag köpte servetter med blåvitt kinesiskt motiv och en tändsticksask som 1700-talet ringde och ville ha tillbaka. så kallade små men onödiga fynd.

sedan kvistade (eller ja, på grund av regnet snarare klafsade) vi över till kupan som ligger tvärsöver vägen. fyndade ett scharlakansrött diadem som jag har burit nästan varje dag sedan dess. ett mycket bra fynd således. lade även vantarna på två träskedar och en helt omistlig smör-rullare (kan inte förstå hur jag jag levt nästan 40 år utan!).

sparar det bästa fyndet till sist, nämligen en bok om josabeth sjöberg. för dig som inte har koll på mamsellen i fråga kommer här en liten lektion:

Loppisfynd Drottningholms slottsteater_DSF1007

josabeth sjöberg föddes i stockholm år 1812. som musiklärarinna levde hon ett enkelt och anonymt liv på sammanlagt tolv olika adresser i stockholm. som det anstod en kvinna ur den lägre borgarklassen målade och musicerade hon och efter föräldrarnas och broderns död ansökte hon om att bli myndig, vilket hon också blev. år 1882 avled hon på allmänna försörjningsinrättningen vid reparebansgatan på kungsholmen. hennes historia hade kunnat sluta här om inte hennes akvareller hade köpts in av stockholms stadsmuseum. de detaljrika målningarna, interiörer från de bostäder hon levt i, utgör en stor källa till kunskapen om hur borgarhemmen såg ut på 1800-talet. ganska spännande va?

en kul parentes är att hon bodde högst upp i byggfabriken-huset på högbergsatan under en tid. här är hennes vindsrum:

inser att jag faktiskt har lite andra loppisfynd att visa. vill ni se? jamen såklart ni vill! de här fejkmusselmalet-serveringsfaten fyndade jag till exempel på myrorna götgatan för ett litet tag sen. vilket påminner mig om att jag snart måste gå med i anonyma porslinianer. har insett att jag använt kanske en tredjedel av allt porslin jag köpt (vilket sjunker till en sjättedel om kriteriet är att det ska ha använts fler än två gånger). så jag har i alla fall någon slags sjukdomsinsikt.

Loppisfynd_DSF1012

fler böcker. helg och söcken – bilder ur svenska folkets liv och arbete vid förra sekelskiftet brukar man ganska ofta ramla över på loppis. det här var ett finfint exemplar och till det facila priset 35 kronor. en bok om gammalt porslin, som jag tänker är bra läsning för vidare lyckade loppisräder, och en bok om kryddor utifrån ett etnologiskt perspektiv.

Loppisfynd Drottningholms slottsteater_DSF1010

klart slut från mig efter denna kulturhistoriska overload!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: