martin luther king day och ett taffligt försök till samhällsanalys (fast det blev mest en massa frågor)

igår var det martin luther king day, en dag som firas i över hundra länder den tredje måndagen i januari till minne av medborgarrättskämpen martin luther king jr. i usa är det en allmän helgdag och här i savannah firas dr king med en årlig parad. vid lunchtid svängde den förbi oss vid mlk boulevard så vi bestämde oss för att gå ut och titta på folkfesten. det var ingen hejd på entusiasmen och folk hade dragit ut stolar och grillar för att fira loss rejält.
_DSF1469
_DSF1441
_DSF1428
jag är ju inte särskilt bevandrad i varken amerikansk politik eller samhällsliv men några saker som blev väldigt uppenbara för oss var följande:

det fanns nästan inga vita i paraden.
det fanns nästan inga vita som tittade på.

vi bor söder om the historic district, i något som kallas west victorian district. ett ganska intressant område om man vill se gentrifiering i livetakt. det är ett ganska blandat område med social housing units och snutpådrag för jämnan samtidigt som det lockar new york- och londonhipsters, som köper upp och rustar gamla viktorianska ruckel för att komma ner i boendekostnader och för att hyra ut. savannah är också en stad med relativt stora klyftor, där 22% lever under fattigdomsgränsen (att jämföra med riksgenomsnittet som ligger på 12%). något som blir väldigt uppenbart när man är inne i the historic district som är den fina delen av savannah, med alla sina stora hus och grönskande torg. det är vä-häldigt vitt. och rikt. eller som en kille vi pratade med en blöt fredagskväll på en dive bar uttryckte det: ”i’m probably the only black guy living in the historic district”.

om vi går in mot stan kanske demografin ändras tänkte vi och traskade tjugominuterspromenaden in till broughton street där paraden också gick förbi. kanske är det där alla vita hänger en dag som martin luther king day?

det var ingen vidare publikrusning direkt. vilket är ganska märkligt, för broughton street är ungefär som savannahs motsvarighet till drottninggatan.

är folk nöjda med att ha det så här uppdelat? (ironiskt i så fall med tanke på martin luther kings budskap). eller bryr sig inte den vita befolkningen i savannah för att de inte kan (vill?) relatera? eller har jag en endimensionell syn på vad det innebär att hedra någon? hur ser firandet ut i övriga amerikanska städer? (vi vet ju alla vad presidenten pysslade med, nämligen sin 94:e golfrunda sedan han blev president). eller är det en så enkel förklaring som att masskjutningen som inträffade på fjärde juli i savannah förra året har satt sina spår (å andra sidan var det inga problem att samlas vid kajen för nyårsfirandet)?

nånstans här önskar jag att jag orkade öppna en bok om det amerikanska samhällsklimatet så att jag kunde leverera någon intelligent slutsats. men för en person som ljuger om att den läser filterartiklar (även de inte ens är på någon slags djuplodande nivå) blir det här lite för mycket och hjärnan imploderar.

jag gör som alltid när orden tryter och bjuder istället på bilder från när vi besökte martin luther kings barndomshem i atlanta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: