en vinterlista snodd från babes in boyland

12 grader utomhus och ingen vidare julfeeling. jag försöker komma i stämning genom att svara på babes in boylands vinterlista. edit: nu när jag läste mina svar i ljuset av deras framstår jag mer som en person som bidrar med dålig vinterstämning än tvärtom. jaja, man kan inte älska allt.

vad är det bästa med vintern?
bortsett från att det är så mörkt att man inte ser hur skitigt och dammigt det är hemma är det enda bra med vintern att nästa årstid som kommer är våren. saker jag INTE gillar med vintern listas nedan:

1) att svettas i kollektivtrafiken efter språngmarsch i full vintermundering (det är nästan värre än att frysa)
2) det känns som läggdags klockan 19
3) man kan inte fota inomhus ens på dagtid
4) blöta ytterkläder, jag säger bara det
5) att maskor går på strumpbyxorna för att man har så torra händer
6) att man ser anemisk ut
7) statisk elektricitet i håret efter mössa
8) man väljer hellre att åka tunnelbana än promenera hem
9)  man är hellre inomhus än utomhus
10) att folk på tunnelbanan uteslutande klär sig i svart, grått och brunt

mvh glaset är halvtomt
tuborg & pølse i københavn
first days of snowvad kommer du äta i vinter?
har i flera veckors tid drömt om perfekt kokt, lite lätt brynt brysselkål med sirap. och hemrullade köttbullar. och prinskorv. gjorde en stor bautasats deg av generalens pepparkakor igår. det är pepparkakor som är kryddigare och knäckigare än traditionella pepparkakor, men istället för att kavla ut degen och trycka ut i formar så rullar man ihop degen och skivar. är jag riktigt i farten kanske jag gör ett receptinlägg här också.

vad kommer du dricka i vinter?
blossas årsglögg med smak av earl grey låter ju himla spännande. annars bubbel, kaffe och öl som vanligt. en grej jag verkligen uppskattar om man berfinner sig i exempelvis polen och ungern vintertid är alla små glühwein-stånd som finns på stan. finns inget som går upp mot att värma sig med något varmt när det är kallt ute.

hur kommer du fira jul?
jag firar hemma som vanligt. calle jobbar kväll, så vi har precis tid att äta tidig jullunch. efter att han har gått kommer jag barrikadera mig hemma med alla bra teveserier och filmer jag inte hunnit med under året. någon gång på dagen kommer jag bege mig ut och promenera i ett folktomt stockholm (älskar det!) och sedan kvista in i någon kyrka för att tända ett ljus och kanske kolla på när någon kör övar. sen är det hem och kolla teve och äta igen. eftersom calle jobbar hela julhelgen utgår tyvärr den danska julen som vi firar hos calles mamma den 25:e (hennes man är dansk). själv firar jag jul med min familj på trettondagen (mamma fyller år andra januari så vi brukar fira jul, nyår och mammas födelsedag på en och samma gång).

vilka är dina bästa julpyssel-tips?
eh, alltså. jag är glad om jag får upp julstjärnan och adventsstaken innan jul (har inte hänt än men kanske idag, på självaste andra advent). men några faktorer som höjer min julstämning är ett rejält städat hem (vi snackar såpskurat golv och hela baletten), en rejäl julgran samt den genialiska kattgirlangen jag fick av johanna för några år sedan.
julgranen
(observera att folien under julgranen inte är pyssel. det är ett anti-katt-trick som ska få katterna att hålla sig borta från julgranen)
kattgirlangen
eller jo, jag har faktiskt ett tips, men det har inte så mycket att göra med saker man gör själv utan saker man kan köpa (that’s how i roll). när jag är utomlands brukar jag spana efter julkulor, ju kitschigare desto bättre. på så sätt kan du handla souvenirer fast du slipper se dem 340 dagar om året. min gran är bland annat beklädd med en polsk påve (krakow 2011), en blue hawaii-elvis (graceland 2013), en i love ny-tröja (new york 2012) och så vidare.
IMG_3181
vad gjorde du vid den här tiden förra året?
enligt facebook köpte jag en svindyr julgransfot, tog passfoto och såg ut som en jagad galning, lyssnade på serial, gick på julmarknad med cecilia samt upprördes över att orange prize numera är döpt efter en likörsort.

vad kommer du lyssna på?
father john misty och rat packs julskiva.

vad läser du?
just nu läser jag verklighetsbaserade och bookerprisade a brief history of seven killings som handlar om mordförsöket på bob marley 1976. den är bra men kräver sin koncentration pga skriven på jamaican patois samt innehåller stort persongalleri. skildringen av livet i kingstons slumområden på 1960- och 1970-talet ger mig klaustrofobi, vilket förmodligen är ett bra betyg. har även sneglat lite på wolf hall. any day now …
2015-11-30 21.19.11-1
vad tittar du på?
började kolla på nya deckarserien river med stellan s i veckan. det var länge sedan jag kom in i en ny serie så fort. historien är snyggt och effektivt berättad.

vad var bäst med hösten?
att det var soligt, varmt och torrt. magiska färger!
2015-11-01 08.00.08
vad har du för vinterplaner?
jag hoppas kunna boka en längre resa för sommaren, typ usa (längtar alltid!). jag hoppas att calle kan följa med, men det är svårt att planera när han går på vikariat och inte ens vet om han kommer vara ledig. så kanske rain check på den. i övrigt tålmodigt vänta på att knoppar brister.
silvertonmillion dollar highway

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: